Company Retreat

Funahashi Atsushi, Japani

ある職場, 2020, 135 min, K12

Joukko samalle hotelliketjulle työskenteleviä nuoria ihmisiä kokoontuu Kamakuraan firman omistamaan asuntoon tykypäiville. Retriitti alkaa iloisissa tunnelmissa ja moni on tullut paikalle pitääkseen hauskaa. Henkilökuntaongelmia puidaan ja Saki-nimisen naistyöntekijän kohtaama seksuaalinen häirintä ja sen jälkeen syntynyt nimetön nettikiusaus nousee retriitin keskusaiheeksi. Pian herää epäilys siitä, että kiusauskampanjan alullepanija on joku paikallaolijoista.

Funahashi otti elokuvansa aiheeksi dokumentoida todellinen, tapahtunut työpaikkaongelma. Hän pestasi näyttelijät luomaan uudelleen tilanteet. Syntyi jotain dokumenttielokuvan ja fiktion puolivälistä. Tyylilaji muistuttaa korealaisen Hong Sang-soon elokuvia. Pienen asunnon nurkissa syntyvä klaustrofobinen tunnelma korostaa kiristyvää ilmapiiriä ja ihmiset blokkiutuvat toisiaan vastaan. Elokuvallaan Funahashi onnistuu paljastamaan jotain japanilaisen työpaikan kipupisteistä tilanteessa, jossa #metoo on hämärä konsepti monelle. Hän heittää aiheellisen kysymyksen uhrin syyllistämisestä.

Ohjaaja Funahashi Atsushi on tullut tunnetuksi Fukushiman ydinonnettomuuden seurauksia kuvaavalla dokumenttielokuvasarjallaan Nuclear Nation I & II.

Eija Niskanen

Osta liput ja katso leffa Festhome TV -palvelussa.

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus, äänitys: Funahashi Atsushi. Tuotanto: Date Kotaro/Big River Films, Timeflies. Näyttelijät: Hirai Saki, Ito, Megumi Ito, Yamanaka Takafumi, Taguchi Yoshio, Mitsuzono Yuta. Kieli: japani. Levitys: ARTicle Films.