Ainu Mosir

Fukunaga Takeshi, Japani

アイヌモシㇼ, 2020, 84 min, K12

Kanto on 14-vuotias poika, pienessä kylässä Hokkaidolla. Hän haluaa elää kuten muut teini-ikäiset ja jättää kylän taakseen. Kanto kuuluu Hokkaidon alkuperäiskansaan ainuihin, mutta haluaa unohtaa sen ja olla kuin muut. Hän joutuu käymään läpi identiteettinsä etsinnän, kun ainuheimon vanhin johdattaa hänet perinteisen kulttuurin pariin. Kanto joutuu kohtaamaan muinaisen, kontroversiellin rituaalin, johon suhtautumisesta hänen on päätettävä oma kantansa.

Ainuja ei ole juuri käsitelty japanilaisessa elokuvassa, eikä heille ole myönnetty ILO-sopimuksen mukaisia alkuperäiskansan oikeuksia. Ainu Mosir tuo esille sen ristiriidan, jonka nuori, joka on kasvanut valtavirtakulttuurissa joutuu kohtaamaan oman taustansa ja rakentamaan identiteettiään. Ainujen kohtalo muistuttaa meidän saamelaisten kohtaloa: Kanton äiti pitää matkamuistokauppaa ja ainujen perintö on vain eksoottinen lisä turistille.

Hokkaidolaissyntyinen ohjaaja kehitteli Ainu Mosiria Cannesin Cinéfondation-residenssissä.

Eija Niskanen

Osta liput ja katso leffa Festhome TV -palvelussa.

Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus

Ohjaus ja käsikirjoitus: Fukunaga Takeshi. Tuotanto: Eric Nyari, Miyake Harue. Kuvaus: Sean Price Williams. Näyttelijät: Shimokura Kanto, Akibe Debo, Shimokura Emi, Lily Franky. Kieli: japani, ainu. Levitys: Nikkatsu.